Ikäsyrjintää vastaan

Ikärasistisen ja yhdenvertaisuuslain vastaisen termin ”ikääntynyt työntekijä” korvaaminen positiivisemmalla termillä kuten ”kokenut työntekijä”

Yksi asia joka vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen yli 50-vuotiaista työmarkkinoilla on ehdottomasti terminologia jota yleisesti käytetään puhuttaessa mainitusta joukosta. Termi on aliarvostava, loukkaava, vahvasti negatiivinen ja vaikuttaa yleisiin asenteisiin ja uskomuksiin, ettei yli 50-vuotias enää saa töitä. 

Termi jota meistä yli 50-kymppisistä käytetään kaikkialla on ikääntynyt työntekijä. Tarkkaan ottaen termillä tarkoitetaan yli 55-vuotiaita, mutta käytännössä kaikki yli 50-vuotiaat ovat puheissa ja kirjoituksissa ikääntyneitä. 
Työikäisiä syrjivä termi

Toisaalta, jos puhutaan väestöstä yleensä eikä vain työväestöstä, tarkoittaa termi ikääntynyt vasta ikävuodesta 65 ylöspäin olevia henkilöitä. Miksi ihmeessä tämä ikääntynyt termi on otettu käyttöön kymmenen vuotta nuoremmista kun puhutaan työikäisistä? Tarkoituksellisesti tuodaan ikäsyrjintää pelkällä terminologialla. Vahva tahtotila on pidentää työuria loppupäästä ja tällaisten halventavien ja ikärasismiin houkuttavien termien käyttäminen ei varmasti auta siinä asiassa.

Kuka 50-kymppinen on omasta mielestään ikääntynyt? Eläkeiästä eli 65 ikäisestä lähtien on helpompi hyväksyä ikääntynyt termi omallekin kohdalleen, koska silloin sen negatiivinen kaiku ei enää häiritse toimeentuloa, eläke tulee tilille sen suuruisena kuin se tulee olet ikääntynyt, seniori, vanhus, ikäloppu, iäkäs tai mikä tahansa ikään viittaava termi mitä kukakin käyttää. 


Termi on yhdenvertaisuuslain vastainen

Lopetetaan meidän työikäisten haukkuminen ja halventaminen ikärasistisin ikätermein, se on suoranaista kiusaamista. Yhdenvertaisuuslaissa kiellettyjä syrjintäperusteita on mm. ikä ja ikärasistisen termin käyttö työikäisestä väestöstä viittaa vahvasti lain rikkomiseen, eikö vaan? Meidän mielestä lain rikkominen saisi tässäkin tapauksessa jo loppua. 

Samaisen lain seurauksena ovat mm. erinäiset makeis- ja jäätelötehtaat joutuneet vaihtamaan tuotemerkkiensä nimiä, jotta eivät vaan rikkoisi lakia eikä kukaan pahoittaisi mieltään.


Muutetaan termi positiiviseksi

ViisNollaTuen mielestä on nyt erittäin hyvä hetki lähteä muuttamaan termi positiiviseksi ja lain mukaiseksi. Ei käytetä enää tuota halventavaa ja negatiivisesti leimaavaa termiä vaan puhutellaan meitä termillä, joka on oikeasti totta ja jonka kaikki varmasti voivat allekirjoittaa. Meidän yli 50-kymppisten mielestä oikea termi, jota tulee käyttää on KOKENUT TYÖNTEKIJÄ. Termi on totuudenmukaisempi, se on positiivisempi ilmaus, se on yhtä helppo käyttää kuin aiempi termi. Työnantaja varmasti palkkaa mieluummin KOKENEEN kuin ikääntyneen TYÖNTEKIJÄN

Unohdetaan myös kokonaan termi ikääntyvä työntekijä jota 45-54 vuotiaista työntekijöistä käytetään. Se on vähintään yhtä ikärasistinen termi kuin ikääntynyt. Voidaan yksinkertaisesti puhua iästä numeroina, se on neutraalia. Ja jos joku keksii näille ikärasistisille termeille hyvän korvaavan termin, ideoita otetaan vastaan.

ViisNollaTuki ry haastaa kaikki; median, ministerit, kansanedustajat, työvoimaviranomaiset, ylemmät ja alemmat virkamiehet, ammattiliitot, työnantajaliitot, työnantajat, työntekijät, työttömät ja myös kaikki yli 50-vuotiaat työlliset ja työttömät käyttämään termiä KOKENUT TYÖNTEKIJÄ. Muutos ei tapahdu tässä ja nyt vaan se vaatii oman aikansa ja siksi on syytä aloittaa viimeistään nyt. ViisNollaTuki on järjestelmällisesti käyttänyt termiä koko olemassaolonsa ajan ja nyt aloitamme kampanjan sen laajempaa käyttöönottoa varten. Saa käyttää!

ViisNollaTuki ry on perustettu 2019 ajamaan erityisesti yli 50-vuotiaita työttömien asioita. Yhdistys tekee kaikkensa saadakseen yli 50-vuotiaiden työttömyyden vähenemään ja heidän työllistymismahdollisuudet paranemaan.

ViisNollaTuen väki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *