Jakamassa ruoka-avustuksia

ViisNollaTuki ry Malmin Varustamolla yhdessä Malmin seurakunnan Diakoniatyön kanssa juttelemassa ja jakamassa ruoka-avustuksia

Toukokuun viimeisellä viikolla pyörähti käyntiin kokeiluluontoinen yhteistyö ViisNollaTuki ry:n ja Malmin seurakunnan Diakoniatyön kanssa Pekanraitin Varustamolla Malmilla. Olemme päivystämässä paikan päällä ruokakassien jakopäivinä klo 12 – 15 välisenä aikana. Päivittäin kassia on hakemassa 400 – 500 henkilöä. Ensimmäiset jonottajat tulevat paikalle jo 10 aikaan. Ruokakassien jako tapahtuu kahdesta eri pisteestä Varustamon takana ja molempiin kiemurtelee pitkä, parin korttelin mittainen jono – turvavälein tietenkin. Seurakunnan vapaaehtoiset, pappi ja diakoniatyöntekijät kulkevat kanssani jonottajia jututtamassa sekä valvomassa, että suurempia järjestyshäiriöitä ei tule. Tänään paistaa aurinko ja se piristää ja rauhoittaa meitä kaikkia.

Puolen päivän aikaan aloitan jutustelukierrokseni. Tervehdin jonossa retkituolilla istuvaa miestä, kysyn mitä kuuluu. Tarinoimme hetken ja jatkan matkaani. Vaihdan muutaman sanan satunnaisesti siellä täällä, joku vaikenee, joku nyökkää vain tervehdykseeni ja kääntää katseensa pois. Kaikki eivät halua puhua, osa taas heittäytyy hyvinkin mielellään juttusille. Kuulen monia, koskettaviakin elämäntarinoita. Juttelemme päivän puheenaiheista kuten koronasta, säätilasta, terveydestä sekä ihan tavallisista pienistä arjen asioista. Lomautus, työttömyys, rahahuolet ovat nekin monien mielessä. Kun juttua tuntuu riittävän enemmänkin, kerääntyy yleensä pieni porukka ympärille kuuntelemaan, kommentoimaan ja kysymään millä asialla olen. Tunnelma on utelias ja avoin. Kerron toiminnastamme ja yhteistyöstä seurakunnan kanssa, esittelen ViisNollaTuen toimintaperiaatteita sekä palveluitamme. Rohkaisen ihmisiä henkilökohtaiseen tapaamiseen kanssani.

Kello tulee 13 ja kassien jako alkaa. Jonottajat havahtuvat aatoksistaan. Jono lähtee hiljalleen liikkeelle, se kiemurtelee puistossa kauniiden istutusten lomassa. Diakoniatyöntekijät nostavat kasseja sisältäviä laatikoita jonon viereen, jokainen ottaa omansa ja jatkaa matkaa kävellen, rollaattorin tukemana tai polkupyörällä ison kassin kanssa. Olen sopinut tapaamisen puistonpuoleiseen jakopisteeseen. Odotellessani katsellen jonon hidasta liikehdintää ja ihmisten virtaa. Huomaan rouvan, jonka kanssa sovin tapaamisen, hän tervehtii heilauttamalla kättään. Kassin saatuaan ohjaan hänet meille varattuun huoneeseen, keskustelumme jatkuu luontevasti siitä mihin puiston puolella jäimme.

Sovimme, että tarvittaessa olemme yhteyksissä sähköpostitse. Kesän jälkeen, jos tai kun koronarajoituksia tullaan purkamaan ja voimme järjestää erilaisia tilaisuuksia, niin olemme yhteydessä häneen. Kerroin myös, että päivitämme nettisivujamme ja facebook sekä twitter -tilejämme säännöllisesti, tietoa löytyy myös sieltä.

Henkilökohtaisempaa palvelua ja aikaa saa, kun uskaltautuu sisätiloihin juttelemaan kanssani kahvikupposen äärelle. Sinne uskaltautuneiden kanssa keskustelemme paljon työhistoriasta, koulutuksesta ja työhön liittyvistä ajatuksista. Mietimme koulutustarpeita, it-taitojen riittävyyttä ja työnhakua yleensäkin. CV:n päivitys on monella ensimmäisenä mielessä. Te-toimiston palvelut koetaan riittämättömiksi sekä liian yleisluontoisiksi. Selkeästi on toivetta yksilölliseen neuvontaan ja palveluun.

Seuraavana jakopaivänä olemme jälleen valmiina uusiin jutustelutuokioihin. Tule rohkeasti juttelemaan! Olemme Sinua varten!

Jaana Saikkonen, yhdistyssihteeri, ViisNollaTuki ry


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *