Tiedätkö mikä on tärkein asia, johon työhönottaja kiinnittää huomiota sinussa?

Kirjoittanut: Jukka Toivonen / JuKan Finland -työnhakuvalmennus

Olet ehkä jo pitkään etsinyt uutta työtä. Olet lähetellyt hakemuksia mutta mikään ei tunnu tärppäävän. Sinusta saattaa tuntua, että olet umpikujassa hakemuksiesi kanssa.

Jos mietit tähänastista työnhakuasi, mikä on mielestäsi suurin syy siihen, ettet onnistu?

Ehkä ajattelet, että sinulla ei ole tarvittavia taitoja tai osaamista. Ehkä olet vakuuttunut yleisestä uskomuksesta, että viisikymppiset eivät voi saada uutta työtä.

Syitä, todellisia tai kuviteltuja, on monia mutta ehkä et osaa tuoda tärkeintä asiaa esille työnhaussasi.

Tiesitkö, että tärkein yksittäinen rekrytointikriteeri HR-ammattilaisten keskuudessa ei ole osaaminen vaan motivaatio. Tämä on tutkittu fakta (kts. kansallinen rekrytointitutkimus, 2020).


Osaatko sinä tuoda motivaatiotasi esille työnhaussasi?

Kuten mainittua olet ehkä jo pitempään hakenut uutta työtä. Olet mahdollisesti oppinut TE-keskuksen järjestämiltä kursseilta, että sinun pitää kartoittaa osaamistasi ja tuoda se esille työhakemuksessasi. Joudut miettimään mitä aikaisempaa työkokemusta sinulla on tai mitä kursseja olet käynyt?

Jos kerran motivaatio on tärkein kriteeri työllistyä, miksi sitten työnhaussa kuitenkin yleensä korostetaan osaamista?

Osaaminen on hakemuksissa etusijalla, koska osaamista on huomattavasti helpompi mitata ja siitä on helpompi puhua kuin motivaatiosta.

Motivaatio on tunne tai sisäinen tarve, jota on vaikea pukea sanoiksi. Osaamisen sen sijaan voi osoittaa kertomalla mikä on koulutuksesi ja kuinka monta vuotta sinulle on kertynyt alan työkokemusta.

Omaa motivaatiota haettua työtä kohtaan sen sijaan on vaikea ymmärtää sekä vielä vaikeampi kuvailla työhakemuksessa. Tiedätkö sinä miksi haluat tehdä hakemaasi työtä? Mikä hakemassasi työssä innostaa?


Miten voit vakuuttaa työnantajan työhakemuksessa tai -haastattelussa siitä, että olet motivoitunut?

Vaikka motivaatiota on vaikea määritellä, ei se ole kuitenkaan mahdoton tehtävä. Päinvastoin, motivaatiosta voi puhua ja siitä voi kertoa työhakemuksessa, kunhan vain tiedät miten. Nyt on hyvä ymmärtää, että motivaatio on erittäin tärkeä asia tuoda esille työhakemuksessasi, jopa tärkeämpi kuin osaamisesi.

Seuraavissa vierasblogeissani kerron mitä keinoja sinulla on kartoittaa motivaatiotasi ja miten voit sen tuoda esille työnhakusi aikana.

Jos et kuitenkaan malta odottaa seuraavaa blogia, tilaa nyt ViisNollaTuen uutiskirje tällä sivulla olevan linkin kautta. Saat samalla lahjaksi yli 50-sivuisen ”Motivaatio työnhaussa” -eKirjan (pdf), jossa kerrotaan miten voit tehokkaasti tuoda esille motivaatiosi.

JuKan Finland toimii ViisNollaTuki ry:n yhteistyökumppanina. ViisNollaTuki-yhdistys toimii vähentääkseen yli 50-vuotiaiden työttömyyttä (www.viisnollatuki.fi). JuKan Finland toimii työnhakuvalmentajana/-sparraajana keski-ikäisille työnhakijoille (www.jukan.fi).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *