ViisNollaTuki ry vieraili 16.11.2020 Jämsässä ja Kaipolassa. UPM on ilmoittanut sulkevansa Kaipolan paperitehtaan 15.12.2020 ja irtisanoo siinä yhteydessä kaikkiaan 448 ihmistä.

Jämsän Kaipolan paperitehtaalla on pitkä perinne. Tehdas on perustettu olympiavuonna 1952 ja se on ollut vuosikymmeniä merkittävä työllistäjä alihankkijat mukaan lukien Jämsässä ja sen lähialueilla. Jämsässä on asukkaita noin 20 100 ja Kaipolassa noin 720 ihmistä, joten sulkemisen vaikutukset paikkakunnalle ovat merkittävät.

Vierailumme tarkoituksena oli tutustua UPM-Kaipolan paperitehtaan sulkemispäätöksen vaikutuksiin ja sen aiheuttamiin tunnelmiin, toimintaan sekä paikallisiin ja lähialueiden ihmisiin. Omalta osaltamme esittelimme TUKILUURI -työttömyyteen vertaistukipuhelinta sekä ViisNollaTuen toimintaa yleensä. Tarkoituksemme oli tehdä kattavasti niin yhdistystä kuin eritoten TUKILUURIa tunnetuksi alueellisesti ja samalla tarjota yhdistyksen apua ja tukea Jämsän ja lähialueen ihmisille.

Vastaanotto oli hyvin lämmin ja tervetullut, kiitos Jämsä ja Kaipola. Vierailumme aikana tapasimme Jämsän kaupunginjohtaja Hanna Helasteen sekä muita kaupungin toiminnasta vastaavia ihmisiä. Saimme vierailla myös paperiliiton paikallisosaston (Kaipolan osasto 80) hallituksen kokouksessa, kiitokset pääluottamusmies Ismo Saloselle. Myös Jämsän seurakunnan palvelutoimialan toimialajohtaja Johanna Kovalainen otti meidät lämpimästi vastaa.
Vierailu oli erittäin onnistunut ja toivomme yhteistyömme Jämsässä jatkuvat ja syventyvän ja ennen kaikkea toivomme pystyvämme auttamaan Jämsän kaupunkia ja paikallisia ihmisiä.

Olemme olleet yhteydessä myös Jämsän Kelan paikallistoimistoon ja TUKILUURI -työttömyyteen esite löytyy nyt myös KELAn Jämsän toimistosta.

Kelan Jämsän palvelupiste (Keskuskatu 6) tiedottaa, että se on auki vain kahtena aamupäivänä viikossa, ti ja ke klo 9 -12. Puhelinpalveluun soittoajan voi saada jo seuraavalle päivälle. Ajat ovat 30 min aikoja. Asiakaspalvelijat soittavat Sinulle varattuna aikana. Tämän linkin kautta voit varata soittoajan. https://ajanvaraus2.kela.fi/?lang=f

TUKILUURI:ssa mukana oleva yhteistyökumppanimme, Sosped-säätiön Feeniks-hanke vieraili niinikään Jämsässä ja Kaipolassa 20.-22.11.2020

TUKILUURI on ottanut ensimmäisiä askelia myös Vantaan kaupungin suuntaan Finnairin irtisanomisuutisten jälkeen. Finnair on ilmoittanut 20.10.2020 irtisanovansa 700 henkilöä, joista 600 Suomessa. Näistä valtaosa asuu Uudellamaalla. Myös maahuolintayhtiö Swissport Finland on menossa YT-menettelyn piiriin. Yhtiö on arvioinut vähennystarpeeksi 700 henkilöä yhtiön 950:stä henkilöstä. On arvioitu, että lentoaseman työpaikka-alueella jopa 10 000 työpaikkaa saattaa olla vaarassa. Vantaan työttömyysprosentti on kasvanut vuodessa 14,3 %:iin.

Tuki irtisanottaville työttömyysuhan alla oleville ja heidän läheisilleen on todella tarpeen myös Vantaalla.

Hyvin ajankohtaisena on ikävä kyllä myös Lahti. 21.9.2020 Scanian ilmoitti Suomessa toimivan linja-autojen koreja valmistavan tytäryhtiön SOE Busproduction Finland Oy lopettavan tuotantonsa. Tehdas on työllistänyt 342 henkilöä ja työttömäksi arvion mukaan jää vähintään 260 henkilöä. Irtisanottavien lisäksi aiemmin tehtaassa työskenteli noin 150 vuokratyöläistä. Tuotannon lopettaminen on merkittävä asia Lahden kaupungille, jonka työttömyysaste on jo muutenkin korkea 16,2 % (9/2020).

Ja, 30.11.2020 uutisoitiin Nesteen Naantalin jalostamon alasajosta. Jalostamo suljetaan maaliskuun 2021 loppuun mennessä ja työttömäksi jää 370 henkeä 200 Naantalissa ja 170 Porvoossa.

Jaksamista kaikille Irtisanomis- ja lomautusuutisten kohteeksi joutuville, TUKILUURI -työttömyyteen vertaistukipuhelin ja kaikki vertaiset täällä ovat juuri teitä varten.