Työkokeilu ja koronavirus



Työkokeilu on TE-toimiston tarjoama työllistymistä edistävä palvelu. Se työpaikalla järjestettävä palvelu, jonka tavoitteena on selvittää henkilön ammatinvalinta- ja uravaihtoehtoja ja tukea paluuta työmarkkinoille. Työkokeilussa henkilö tekee työpaikalla yleisesti työsuhteessa tehtäviä töitä. Työkokeilun kesto vaihtelee, koska ihmisten tilanteet ja tavoitteet ovat erilaisia, sen maksimiaika on 12 kk, mutta samalla työnantajalla enintään 6 kk. Työaika saa olla enintään viitenä päivänä viikossa ja 4-8 tuntia päivässä.

Työllistymistä edistävien palvelujen kautta työkokeilussa oleva saa samaa työttömyysetuutta kuin työttömänä työnhakijana. Edellytyksenä toki on, että työnhaku pidetään voimassa myös tänä aikana. Korvaukseksi työkokeilun aikana voi saada kulukorvausta, joka on pääsääntöisesti 9 euroa päivässä ja enintään viideltä päivältä viikossa. Lisäksi on mahdollista saada pieni korotus päivärahaan. Jos palvelu järjestetään työssäkäyntialueen ulkopuolella (yli 80 km tosiasiallisesta asuinpaikasta), kulukorvaus on 18 euroa.

Nyt korona-epidemian johdosta yritykset joutuvat valitettavasti lomauttamaan henkilökuntaa ja jouduttaneen jopa irtisanomisiin. Viranomaisten sulkemispäätöksillä, jotka ovat luonnollisesti ymmärrettäviä, joutuu moni jäämään kotiin. Mutta miten käy heidän, jotka ovat onnistuneet pääsemään työkokeiluun, mutta eivät nyt voikaan sulkemispäätöksistä johtuen käydä ja tehdä työkokeilua?

“Kun työkokeilussa oleva ihminen joutuu jäämään kotiin eikä voi tehdä sopimuksen mukaista työtä, jää 9 euron kulukorvaus ja mahdollinen päivärahan korotus saamatta. Työkokeiluaika kuitenkin jatkuu, eli kotonaolo “syö” työkokeiluaikaa. Tällaisessa tapauksessa työkokeilu kannattaa keskeyttää, minkä työkokeiluun osallistuva voi milloin tahansa tehdä. Mutta, keskeyttäminen saattaa aiheuttaa karenssin! Asia kannattaa selvittää oman työvoimavirkailijan kanssa etukäteen. Onhan se tietysti aika epäreilua, että työkokeilussa oleva henkilö ei voi tehdä sovittua työtä ja häneltä otetaan pois kulukorvaus, mutta kuitenkin työkokeilupäivät kuluvat. Ja jos kokeilun keskeyttää itse, etteivät päivät kulu hukkaan, niin on uhka, että saa karenssin ja kaikki maksatus lakkaa karenssin ajaksi.”

TEM:n tilastojen mukaan 2/20 työkokeilussa oli n. 40 000 kpl. Valtion koronatuet ovat miljardeja euroja yrityksille, mutta entä se kaikkein köyhin kärsijä? Peruspäivärahalla elävä työtön, joka on onnistunut pääsemään työkokeiluun ja korona-tilanteen johdosta se pieni lisäkorvaus jää pois. Tuo pienen pieni lisäkorvaus, jonka työkokeilusta saa, on luokkaa 40 %:n korotus peruspäivärahalla elävälle! Nyt siis työttömältä peruspäivärahalla elävältä otetaan pienestä ”palkasta” pois n. 40 %. Eikö valtiolta riittäisi rahaa tähänkin, ei otettaisi pois näitä pieniä lisäkorvauksia, varsinkin, kun tämä ei ole kyseisen henkilön itsensä aiheuttama tilanne. Maksettaisiin kiltisti nämä pienet (ISOT) rahat työkokeilulaisille edes niin pitkään kuin heidän sopimuksensa olisi kestänyt. Ei maksaisi valtiolle miljardeja, ei edes miljoonia, mutta olisi aktiiviselle työttömälle erittäin suuri summa. Heikoimmilta on helpoin ottaa ja heidän puolestapuhujia on vähän.

Kimmo Mehtonen, toiminnanjohtaja, ViisNollaTuki ry

’ ’ ’

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *