TE-palvelut julkaisi työllisyyskatsauksen joulukuulta 2020 ja onhan se karua luettavaa. Työttömiä työnhakijoita oli joulukuussa katsauksen mukaan 357 400, kasvua edellisvuodesta lähes 100 000 henkeä ja se on paljon! Avoimia työpaikkoja katsauksen mukaan joulukuussa oli 92 800, laskua edellisvuodesta yli 11 000 työpaikkaa. Koronalla on näihin lukuihin oma selkeä vaikutuksensa, mutta korona tai ei, tämä on totuus valtakunnassa tällä hetkellä. Ja joka ikisellä 357 400 työttömällä työnhakijalla on omat haasteensa niin työpaikan etsinnässä kuin elämänsä elämisessä ja järjestämisessä.
Pitkäaikaistyöttömiä tuosta valtavasta 357 400 työttömän määrästä on 91 900 ja sekin luku on edellisvuodesta kasvanut 28 900 uudella pitkäaikaistyöttömällä! Meillä siis on – tai oli joulukuussa 3,85 työtöntä työnhakijaa jokaista avointa työpaikkaa kohti. Varmaan huomaatte mikä tässä yhtälössä niin sanotusti mättää.
Näitä lukuja katsellessa ja kuunnellen puheita työllisyyden parantamisen esitetyistä keinoista, ei tahdo millään ymmärtää, että miten esitetyt toimenpiteet oikeasti muuttaisivat karua todellisuutta. Selittäkää viisaammat minulle kuinka tällä hetkellä esimerkiksi ansiosidonnaisen päivärahan porrastaminen oikeasti – eikä vain paperilla – parantaa työllisyyttä? Tai miten tuleva aktiivimalli oikeasti – eikä vain paperilla – parantaa työllisyyttä? Tiedän, työvoimavirkailijoiden määrä kasvaa, mikä on erittäin hyvä asia ja se toki voidaan laskea työllisyyttä parantavaksi tekijäksi, mutta siis ihan oikeasti?
Työttömien rankaiseminen ei tuo yhtään tuo yhtään uutta työpaikkaa
Perusongelma löytyy työllisyyskatsauksen numeroista. Jos ei kertakaikkiaan ole työpaikkoja mihin työllistyä, niin miten ihmeessä erilaisilla aktiivimalleilla ja porrastamisilla tai muilla vastaavilla työttömien rankaisumenetelmillä kuvitellaan työllisyyden todellisuudessa paranevan? Työttömien rankaiseminen ei oikeasti tuo yhtä ainutta uutta avointa työpaikkaa. Ratkaisuehdotukset ovat lähes yksinomaan keppiä työttömille kun pitäisi suunnata katseet ja toimenpiteet myös työnantajien suuntaan. Miten tähän valtakuntaan saataisiin lisää oikeita työpaikkoja?
Tässä kohdin joku varmasti sanoo, että kyllähän palkkatukeen on tehty remontti ja tarjolla on lisää rahaa ja edullisemmin ehdoin. Totta ja hienoa, että näin on tehty, mutta se todellisuus lienee taas hieman tarua ihmeellisempi. Palkkatuki on suunnattu pitkäaikaistyöttömille, entä ne 265 500 muuta työtöntä? Sitäpaitsi yritykset eivät juurikaan ole kiinnostuneita palkkatuesta. Liekö syynä sen byrokratia, ei nimittäin ole ihan maailman helpoin rasti palkata palkkatuella. Taitaa myös olla aika harvinaista, että työt jatkuvat palkkatukijakson jälkeen ns. normaalilla työsopimuksella. Tarvitaan oikeasti pysyviä ja “rehellisiä” työpaikkoja eikä mitään verovaroin laastaripaikattuja tilastotyöpaikkoja.
Innokkaasti mietitään edelleen kuinka työttömiä rankaisemalla saataisiin työllisyyttä parannettua. Mitäpä jos yhtä innokkaasti mietittäisiin kuinka saataisiin luotua lisää työpaikkoja ja kuinka työttömien ja työpaikkojen kohtaanto-ongelma ratkaistaisiin? Mitä luulette, löytyisiköhän näin uusia ja pysyvämpiä työllisyyden parantamiseen kohdistuvia ratkaisuja?
Lassi Vuorela, ViisNollaTuki ry