Työllisyyskatsaus

Huhtikuu 2020 työllisyyskatsaus, kylmää vettä niskaan

Huhtikuun 2020 työllisyys- ja työttömyysluvut julkaistiin 27.5.2020. Työ- ja elinkeino-ministeriön lukujen mukaan huhtikuun 2020 lopussa TE-toimistoissa oli 433 100 työtöntä työnhakijaa. Määrä lisääntyi edellisen vuoden huhtikuun luvuista 203 400 hakijalla, siinä on kasvua huimat 113 %, huhhuh!

Yli 50-vuotiaiden työttömyys lisääntyi 53 900 henkilöllä, 141 500 henkilöön, kasvua edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden peräti 61,5 %, surullista luettavaa, kertakaikkiaan.

Lomautettuja oli koko maassa saman tilaston mukaan kaikkiaan 184 000 henkilöä, kun viime vuonna samaan aikaan heitä oli “vain” 17 400 henkilöä. Lohdullista lomautettujen luvuissa on se, että he ovat lomautettuja eikä irtisanottuja, jolloin työttömyysluvut olisivat vieläkin hurjemmat. Toivotaan, että kaikkien lomautettujen työt jatkuvat mahdollisimman pian ja myös, että moni koronahulinassa kokonaan työttömäksi joutunut työllistyisi niin ikään mahdollisimman pian.

Avoimien työpaikkojen määrä laski vuodessa 113 300 työpaikkaan. Laskua 31 400 työpaikkaa vuoden 2019 huhtikuuhun verrattuna. Masentavan kaukana on avoimien työpaikkojen määrä kun verrataan sitä työttömien työnhakijoiden määrään.

Palkkatuen, työkokeilun, työvoimakoulutuksen ja omaehtoisen opiskelun piirissä eli aktivointiasteen palveluissa oli huhtikuun 2020 lopussa kaikkiaan 111 000 henkilöä. Heitä oli 18 800 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Me ViisNollaTuki ry:ssä toivomme erityisesti, että yli 50-vuotiaiden työttömyys ei jäisi tuolle koronan aiheuttamalle sietämättömän korkealle tasolle vaan laskisi taas pikaisesti alle huiman 100 000 rajan. Me teemme omalta osaltamme parhaamme, jotta huhtikuun luvusta saataisiin ykkönen edestä pois, eli 100 000 yli 50-vuotiasta saataisiin takaisin työmarkkinoille. Siinä oikeastaan olisikin ViisNollaTuelle hyvä missio ja tavoite. Rima on korkealla, todella korkealla, mutta se on saavutettavissa. Kovalla työllä, asennemuutoksilla, yhteiskunnan suosiollisella avustuksella, kulutuskysynnän kasvulla johon jokainen kansalainen voi omalta osaltaan osallistua ostamalla suomalaista, matkustelemalla Suomessa, syömällä ravintoloissa nyt kun ne taas saavat olla auki. Yhdessä tekemällä se onnistuu.

Emme ViisNollaTuessa missään tapauksessa halua väheksyä tai syrjiä minkään ikäisiä tai sukupuolisia työttömiä, osatyökykyisiä, lomautettuja tai niiden uhan alla olevia, autamme teitä kaikkia, mutta olemme perustaneet yhdistyksen pääasiassa yli 50-vuotiaita varten. Nuorten tukemiseen on perustettu omat organisaationsa, keski-ikäisille miehille omansa, eri ammattikunnille omansa ja niin edelleen. Niillä kaikilla on oma fokuksensa, niin myös meillä ViisNollaTuessa meidän fokuksemme, johon erityisesti keskitymme.

Lähde: https://www.temtyollisyyskatsaus.fi/graph/tkat/tkat.aspx?lang=fi

Lassi Vuorela, puheenjohtaja, ViisNollaTuki ry